Nabeschouwing

In 2011 (jammer genoeg in het pre-blog tijdperk) deden we al eens een reis met heel wat van de bestemmingen die we nu ook deden, zoals de Rocky Mountains, Grand Teton en Yellowstone. Dat was toen nog een pakketreis via een touroperator, met hoofdzakelijk de hoogtepunten van deze parken.
Sindsdien is onze reismanier heel wat veranderd en willen we vooral veel dieper kennis maken met de schitterende natuur, door er met de wandelschoenen en de rugzak echt in te trekken. Vandaar dus deze gedeeltelijke herhaling van een vroegere reis, aangevuld met nieuwigheden (zoals Dinosaur NM) en een evidente (wegens absoluut ons favoriete wandelpark) terugkeer naar Glacier NP.

De heenvluchten met Brussels Airlines en United waren in die zin heel goed, dat we met bijna nagelnieuwe toestellen vlogen. Het vliegtuig van United was nog maar 1 jaar oud en in economy van Brussels Airlines was meer beenruimte dan in om het even welk ander toestel waar we vroeger mee vlogen.
De vlucht van BA had vertraging waardoor we de aansluitingsvlucht van United misten, maar dit werd prompt opgelost door ons op een volgende vlucht te plaatsen. Geen klachten hieromtrent.
Toen wisten we echter nog niet dat dit "dramatische" gevolgen zou hebben voor de terugvluchten. Omdat we hier niet nog eens alles willen herhalen, zie daarvoor  11 juli 2016 - Denver - Brussel.

Zoals altijd was alles prima geregeld bij Alamo en konden we deze keer profiteren van een, tijdelijke, fout in hun systeem om een Standard SUV te boeken voor 3 weken voor het schamele bedrag van iets meer dan 200 Euro... Een extra reden waarom  Alamo steeds onze voorkeur geniet is het skip-the-counter systeem. Direct uit de shuttlebus naar de garage, auto kiezen en de baan op.

Geen enkele klacht betreffende de hotels. Allemaal brachten ze wat we ervan verwacht hadden.

Over het weer kunnen we al helemaal niet klagen, we hadden zo goed als elke dag een wolkeloze start van de dag. Gelukkig waren we net op tijd weg uit de omgeving van Denver, want 40°C en een hete, strakke wind, zoals de laatste dag, is voor ons niet bepaald het ideale weer.

Absoluut kippenvelmoment: het gehuil van een wolf dat werkelijk door merg en been ging, 's morgens vroeg in Yellowstone NP.

Wild life: op dat vlak was ook deze reis een absolute voltreffer met heel wat wolven, beren, pronghorns, reeën, moose en honderden bizons.

Natuurhoogtepunten: zoals verwacht opnieuw Glacier NP en Grand Teton NP. Niet toevallig de parken waar men echt de natuur moet intrekken om er volop te kunnen van genieten. Hier geen slippertoeristen die snel snel aan elk viewpoint uitstappen om die hatelijke selfie te nemen. Nee, hier enkel echte hikers die gepakt en gezakt voor een dag, of langer, de wilde natuur intrekken. Helemaal ons ding dus.

Aangename verrassing: Dinosaur NM, ware het niet dat het deze dag bijzonder warm was en er een invasie was van agressieve muggen.

Bevestiging: Colorado is een gewoon een fan-tas-ti-sche staat vol natuurschoon. Ook er gewoon doorrijden is een feest voor het oog.

Vrees bewaarheid: het superdrukke Yellowstone. Op die manier is het echt niet meer prettig om een National Park te bezoeken. De invasie van Aziatische toeristen, met hun totaal andere cultuur, zorgt er niet alleen bij de westerse bezoekers voor veel gefrons, maar ook voor wanhoop bij de Park Rangers, die niet meer weten hoe ze dat "probleem" dienen aan te pakken. Bij elk viewpoint en op elke boardwalk strijken ze met tientallen tegelijk neer om de volledig beschikbare ruimte in te nemen. Er wordt totaal geen rekening gehouden met westerse normen en waarden, wat meermaals voor heel wat wrevel zorgde.
De officiële statistieken van de National Park Service bewijzen trouwens onze indrukken. Als we eens de cijfers van Yellowstone erbij nemen: 2011 (ons vorig bezoek): 3.394.326 bezoekers. 2015: 4.097.710 bezoekers. Voor 2016 (100-jarige verjaardag van de Nationale Parken) verwacht men nog eens een toename tov 2015 van....30%! Dat houdt in dat er dit jaar dus zowat 1.000.000 bezoekers meer zouden zijn....

Het bijhouden van dergelijke blog, zelfs zonder veel foto's, is elke reis opnieuw een niet te onderschatten "taak".  Als we dan echter zien dat de blog, op vandaag 14 juli, reeds 7540 maal aangeklikt werd, dan stimuleert dat ons toch telkens weer opnieuw om ook voor een volgende reis weer tijdens de trip onze ervaringen te delen. We vinden het immers zo veel belangrijker om dat effectief tijdens het reizen zelf te doen omdat dan veel beter de emoties, de instant ervaringen van de dag zelf kunnen meegegeven worden dan als we dat achteraf zouden schrijven.

We willen jullie dan ook allemaal bedanken voor de actieve bijdrage aan deze, en vorige, blog(s) door middel van jullie vele reacties (hier, via mail, via onze FB-pagina en andere kanalen).

Dit was onze 19e USA-reis en de 20e wordt iets "anders dan anders". Dan gaan we, na onze 3 winterreizen, in 2017 opnieuw in april naar het Zuidwesten, maar daarover later meer.

Meer dan waarschijnlijk volgt er echter eerst nog een nieuwe IJslandreis (januari/februari 2017) en, dit is wel zeker, zoals telkens sluiten we ons reisseizoen, eind augustus, af in ons favoriete Europese wandelland: Oostenrijk. Daarvan houden we geen blog bij, maar we zullen wel dagelijks foto's posten op onze FB-pagina Kalaman Photography. Via dit laatste kanaal (en/of via onze website Kalaman Travel) zullen we ook een volgende reis én blog aankondigen. Daar kan dan ook ingeschreven worden om van de blogupdates op de hoogte gehouden te worden. Let wel, vermits dit telkens een nieuw webadres is, dient er ook voor elke blog opnieuw aangemeld te worden.
Op die manier worden jullie ook op de hoogte gehouden als er een blogupdate is. Deze moeten nu nog gebeuren van onze Zuidwestenreis in januari, onze IJslandreis in april en uiteraard deze reis.

Tot lezens.








4 opmerkingen:

  1. Bedankt weer voor het bijhouden van dit verslag, leuk om te lezen elke dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt dat we weer een stukje met jullie mee mochten reizen, we hebben er weer van genoten. Een groot gedeelte van jullie reis hebben wij in 2015 en 2011 gedaan evenals een aantal wandelingen, zodat het heel herkenbaar was. Over de Aziatische toeristen in Yellowstone hebben wij ons ook verbaasd, hoewel het eind september een stuk rustiger was dan nu.
    Ga vooral door met je verslagen en geweldige foto’s en we gaan je zeker weer volgen.
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen