30 juni 2016 - West Yellowstone - LivingstonHet is opnieuw een stralende ochtend als we opstaan en we besluiten om toch nog eens terug te rijden naar de Grand Prismatic Spring. Dat is echt een warmwaterbron die men moet zien bij zonnig weer en dat is het dus vandaag.

We zijn er al om 9u, maar toch staat de parking al helemaal vol. Althans, dat vermoeden we, want de auto's staan al aan te schuiven van direct na de afslag naar de parking. Gelukkig is de weg hier breed genoeg en kunnen we direct 180 graden draaien om ons langs de weg te parkeren. We vragen nog eens aan een Ranger of het toegelaten is, en dat is het.

Mensenlief, wat een massa volk is op dat vroege uur al op de been en wat een verschil ten opzichte van ons bezoek hier in 2011.
We spreken even kort met een Ranger en die beweert dat dit jaar het hek compleet van de dam is, met een niet te schatten toevloed van Chinese bezoekers. De parking bij Norris Geyser Bassin moet dagelijks meerdere keren afgesloten worden wegens overvol.
Off the record vertelt ze dan wat voor een toestanden ze allemaal meemaken met die Aziaten, die uit een totaal andere cultuur komen dan wij gewend zijn én, veel erger, zich ook niet willen aanpassen.
Bij elke bezienswaardigheid staan ze met ganse bussen aan te schuiven. Eén voor één moeten ze op de foto, dan ook nog eens met vriend(in)/pa/ma/zus/broer enz. Daarbij houden ze helemaal geen rekening met andere bezoekers. En als iedereen op de foto staat, halen ze ook nog eens de selfie sticks boven.
Wat ons ook al opgevallen was, in alle toiletten van de Nationale Parken is er een pictogram bijgekomen...


Na nog een praatje met een plaatselijke fotografe, starten we ook met onze wandeling door het Midway Geyser Basin, waartoe The Grand Prismatic behoort.


Excelsior Geyser
Het is een tijdje geleden dat we hier waren en eigenlijk waren we een beetje vergeten hoe mooi de Grand Prismatic Spring is. Vandaag komen de kleuren nog extra tot hun recht door een combinatie van stralende zon, diepblauwe lucht en hier en daar een witte wolk.

Op internet was al enige tijd een beschrijving te vinden van een onofficieel pad dat naar de top van een heuvel liep vanwaar men een nog veel mooier beeld had van de GPS. De National Park Service heeft echter ingegrepen en om ongevallen op dit steile pad te vermijden, heeft men beslist om er een officieel pad te maken. Zodoende konden wij niet meer op de heuvel. Men is er wel duchtig aan het werken.


Opal Pool


Turquoise PoolWe verlaten het Midway Geyser Basin en rijden naar de Great Fountain Geyser.Vanwaar het naar de Fountain Paint Pots gaat, een bijzonder actief gebied.

We verlaten even het vulkanisch actieve gebied en gaan 2 watervallen bekijken.

De eerste zijn de Firehole Falls, waar 2 jongeren van de hoge rotsen in het wilde water duiken.De Gibbon Falls zijn onze volgende halte.

Na de lunch bezoeken we het gebied van de Artists' Paintpots.


Volgend te bezoeken gebied is het Norris Geyser Bassin. Hier bevinden zich 55% van alle heetwaterbronnen, modderpoelen en geysers die over de hele wereld te vinden zijn.

Via de Grand Loop Road rijden we noordwaarts en stoppen bij Roaring Mountain.Iets verder spotten we een rustig grazende bizon.
Nog iets meer noordelijk maken we een korte stop bij de Sheepeater Cliff. Deze zijn zo'n 500.000 geleden ontstaan tijdens vulkanische uitbarstingen in de Yellowstone Caldera. De naam komt voort van de Sheepeater Shoshone Indianen die hier vroeger leefden.

Gewoon langs de weg stappend opnieuw een bizon.
Uiteindelijk komen we bij ons laatste te bezoeken gebied voor vandaag, dat van Mammoth Hot Springs. Een plek die absoluut dient bezocht te worden bij zonnig weer en liefst in de late namiddag. Op dat tijdstip bieden de terrassen, zoals ze genoemd worden, schitterende kleuren en contrasten.
Komende uit zuidelijke richting, passeert men eerst de Upper Terrace Road. Deze is éénrichtingsverkeer in tegenwijzerzin, wat dus inhoudt dat men ze langs de meest noordelijke kant moet inrijden.

Eén van de meest gekende formaties is de Orange Spring Mound.


Maar eigenlijk is elk uitzicht hier wondermooi.De Lower Terraces bieden eigenlijk nóg meer fotomogelijkheden, en zeker en vast met deze weersomstandigheden en op dit uur van de dag (17-19u).

Een mooie vogel op een plaats die men niet direct verwacht...
We verlaten om 19u Yellowstone NP via de North Entrance (Gardiner) en moeten dan nog zo'n 30km rijden naar onze B&B voor vanavond en we vrezen om onderweg geen enkele eetgelegenheid meer te vinden, tot we ergens stoppen om te tanken en daar gewoon vragen of er in de buurt nog iets te eten valt. Men stuurt ons naar 'The Backery', waar men blijkbaar ook barbecue zou serveren.
We komen er in een ongelooflijk gezellig, open restaurantje terecht, dat luistert naar de naam "Follow Yer' Nose BBQ" (zo geschreven), waar ook nog eens een bandje cowboymuziek zit te spelen/zingen. Bijzonder leuk en jammer dat we zo moe zijn, of we bleven er de ganse avond plakken...

Besluit van anderhalve dag Yellowstone: bevestiging van hetgeen we gevreesd hadden, hectisch, chaos, overrompeling, accommodaties die de enorme toevloed aan bezoekers niet meer aankunnen, het overgrote deel (gelukkig niet allemaal) van de Aziatische bezoekers die alle regels en etiquette voor het bezoek aan Nationale Parken, en bij uitbreiding de natuur aan hun laars lappen en met slechts 1 zaak bezig zijn, zoveel mogelijk zelf op de foto staan, daarbij gebruik makend van gigantische selfie-sticks. Met andere woorden, we zijn bijzonder blij dat we nog eens de prachtige natuur van Yellowstone NP gezien hebben, maar we zijn nog veel blijer dat het achter de rug is.
Volgende week komen we er nog terug, maar dan naar het oostelijke deel. We hopen (al zal die wellicht ijdel zijn) dat het daar toch iéts minder druk is. Voordeel is dat men daar meestal verder dan 100m moet stappen om iets te bezoeken en die afstand is voor veel van die bustoeristen al veel te ver en dus haken die af....hopen we...


Het weer: zon met nu en dan een wolk, max temp 25°C

Overnachting in O' Carroll's Bed & Breakfast
Aantal gereden km: 205

1 opmerking:

 1. Wij hebben in 2014 het onofficiele pad gevonden en het was een fantastisch uitzicht maar pittig om naar boven te klimmen. Wel gaaf dat dit nu een echt pad gaat worden! we moeten zeker terug dus naar dit geweldige park.

  Wel balen he dat er zoveel toeristen zijn die nergens om denken dan alleen zichzelf.

  Ik geniet van jullie blog!

  Groetjes Danielle
  (Nielsdan op het AA-forum)

  BeantwoordenVerwijderen